Допомога по частковому безробіттю на період карантину
опубліковано 20 травня 2020 року о 15:14

Роботодавці – представники малого і середнього бізнесу, які у зв’язку з карантином зупинили або скоротили обсяги діяльності, можуть отримати компенсацію від держави для виплати зарплати своїм працівникам – допомогу по частковому безробіттю на період карантину.

Процедура отримання допомоги регламентована постановою КМУ №306 від 22.04.2020 «Про затвердження Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Допомогу по частковому безробіттю можуть отримати представники малого та середнього бізнесу, які:

зупинили або ж скоротили діяльність через карантин;

сплачували єдиний внесок за найманих працівників упродовж 6 місяців, які передують даті зупинення чи скорочення діяльності, і не припинили трудових відносин з ними на момент звернення до центру зайнятості.

У разі, якщо суб’єкт господарювання належить одночасно до різних категорій суб`єктів підприємництва за різними критеріями, належність до відповідного суб’єкта підприємництва в цілях застосування цього Порядку визначається за річним доходом від будь-якої діяльності за звітний рік.

Постановою визначено, що допомога з часткового безробіття на період карантину надається за кожну годину, на яку працівникові скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, з розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівнику відповідного розряду.

Розмір допомоги не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом (на сьогодні мінімальна зарплата складає 4 723 грн).

Право на допомогу НЕ мають працівники, які отримують пенсію або працюють у роботодавця за сумісництвом.

Згiдно з абз. 2 ч. 1 ст. 471 Закону про зайнятість допомогу на період карантину надаватимуть роботодавцям із числа суб'єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Для отримання допомоги роботодавець звертається до територіального органу Державної служби зайнятості (далі – ДСЗ) протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності та має надати наступні документи:

заяву у довільній формі (у якій також зазначається інформація про належність роботодавця до суб’єктів малого або середнього підприємництва, та до якої додаються копії підтверджуючих документів, завірених в установленому порядку, щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до територіального органу документів, передбачених цим пунктом);

засвідчену роботодавцем копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;

відомості про працівників (П. І. Б., реєстраційний номер облікової картки платника податків), в яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину згідно із статею 471 Закону України «Про зайнятість населення»;

довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, виданою ДПС.

Отже, оформлення трудових відносин, сплата ЄСВ дає право роботодавцю отримати державну компенсацію часткового безробіття .

Порядок 306.pdf

Вікторія Володимирівна Логвиненко 

директор Покровської районної філії Дніпропетровського ОЦЗ 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux