Взяли участь у всеукраїнському семінарі-практикумі з гірського туризму
опубліковано 20 лютого 2020 року о 13:27

Відповідно до Плану семінарів-практикумів для педагогічних працівників закладів позашкільної освіти на 2020 рік, Міністерством освіти та науки України з 31 січня по 02 лютого 2020 року у м. Запоріжжі на базі комунального закладу «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради, було проведено всеукраїнський семінар-практикум з гірського туризму для керівників команд та суддів змагань.

До участі в семінарі були запрошені тренери, керівники гуртків та судді закладів освіти, співробітники позашкільних навчальних закладів туристсько-спортивного напрямку.

У роботі семінару взяв активну участь і представник Покровської об’єднаної територіальної громади, керівник туристично-краєзнавчого гуртка ВТЦДЮ Давиденко Володимир Григорович.

Під час роботи семінару висвітлювались проблемні питання методологічного та організаційного спрямування як взагалі спортивного туризму в Україні так і проблемні питання саме в напрямку гірського туризму. Багато уваги приділено вивченню законодавчої та нормативно-правової бази, що регламентує діяльність спортивного туризму, особливостям правил змагань з цього виду спорту, приділено увагу медичній підготовці спортсменів, тощо.

Але особливо цікавою та пізнавальною була практична частина семінару, яка і зайняла левову частку часу. Всі слухачі були запрошені до приміщення, обладнаного учбовими скельними стендами, де і продовжили тепер вже практичні заняття.

Учасники семінару ознайомлювались з різноманітними способами подолання природних перешкод, організації страхування на різних маршрутах. Деякі учасники  лише вивчали основи організації рятувальних робіт в горах, а дехто ділився своїм багатим досвідом з цього питання. На практиці всі технічні приклади подолання перешкод слухачам ілюстрували юні запорізькі скелелази. Інколи навіть не вірилось, як на твоїх очах людина може не просто висіти, а і рухатись практично по стелі – на поверхнях зі зворотнім кутом нахилу до 70-80 градусів, і відчувати себе в повній безпеці завдяки розвиненій техніці страховки та самостраховки. Всі бажаючі учасники семінару самі могли спробували виконати ту чи іншу технічну вправу, наприклад, піднятись по мотузці за допомогою «жумара», чи спуститись зі скелі «дюльфером». На практиці це виявилось далеко не так просто і легко, як могло здатись на перший погляд!

Участь в семінарі дала дуже багато цікавої інформації та практичних знань, які стануть в нагоді, та будуть обов’язково використані в роботі нашого туристично-краєзнавчого гуртка.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux