АДМІНІСТРАЦІЯ, ДРУЖНЯ ДО БІЗНЕСУ
опубліковано 25 червня 2020 року о 15:18

          25 червня Асоціацією обєднаних територіальних громад був проведений вебінар на новій платформі «Сільський розвиток» , в якому взяли участь 86 громад України. Від нашої сторони взяли участь селищний голова С.А Спажева, спеціалісти фінансово-економічного відділу, представники місцевого бізнесу, фермери, члени кооперативів.

          Семінар проводив Роман Корінець, почесний президент національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб, заступник голови комітету підприємців України. Роман Корінець досвідчений спеціаліст, який вже 20 років працює з фермерами та підприємцями. Головним питанням вебінару було стимулювання розвитку селянських та фермерських господарств, приватних підприємців в обєднаних територіальних громадах.

          Спікер детально проаналізував всі напрями чим можуть займатися підприємці у своїх сферах діяльності. Важливе значення у розвитку має робота  та консультації дорадчих сільськогосподарських служб в регіоні. Він також роз’яснив  шляхи отримання державної та не державної підтримки. Є можливість залучення фахового консультанта за грантові кошти для місцевого бізнесу безкоштовно.

          Повідомив, що у Верховній раді зареєстровано два законопроєкта. Перший - про створення Фонду розвитку сільських територій від продажу земель сільськогосподарського призначення, другий -про  Фонд кредитування та часткового гарантування підтримки середнього та малого підприємства.

          Селищними та сільськими головами, що брали участь у семінарі підіймалось питання повернення держпідтримки дотації на молодняк для сільського населення, яка була відмінена у 2020 році. Також і ми, маємо власну консолідовану позицію, яку будемо спільно з однодумцями з інших  сільських громад формувати для подання в Асоціацію органів місцевого самоврядування для відстоювання інтересів сільського населення - підвела підсумок Спажева С.А. Також зауважила, що Покровська ОТГ не стоїть осторонь проблем сільськогосподарських товаровиробників. Ще в 2018 році сесією селищної ради затверджена Програма підтримки сільськогосподарського товаровиробника на 2018-2022 роки по Покровській ОТГ. На підтримку цієї Програми можуть розраховувати сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. І вже в 2018 році було профінансовано по цій Програмі СОК «Добробут Андріївки». В ОТГ постійно діє робоча група місцевого економічного розвитку та у виконкомі  формується врядування дружнє до фермерства та бізнесу.

          По темі «Адміністрація дружня до бізнесу» розроблені кращі практики, які постійно розвиваються  в  громаді. Спеціалістами фінансово-економічного відділу були  направлені обґрунтовані  відповіді на розгляд експертів з регіонального розвитку Програми «U-LEAD з Європою» Дніпропетровського РВ АМУ. На сьогодні у нас реалізовано сім  хороших практик за темами:

  • Міжмуніципальне співробітництво між громадами, опитування бізнесу, залучення інвестицій, відображення розвитку бізнесу у Стратегії розвитку громади, розробка програм розвитку малого та середнього підприємництва, розробка бізнес-плану у громаді та зворотній зв'язок.

Наступного місяці цього року буде оголошено конкурс секторальної підтримки, в якому місцевий  бізнес спільно з органами місцевого самоврядування будуть написанні розвиткові  проєктів.


Ольга Кримова,

спеціаліст фінансово-економічного

відділу виконавчого комітету

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux