Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє
опубліковано 07 квітня 2021 року о 15:20

Починаючи з 01 квітня 2021 року платники податків щокварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, подають об’єднану звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Розрахунок). Форма та Порядок заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску і Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску», зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 січня 2015 року №111/26556 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 року № 773).

Також зазначаємо, що до складу Розрахунку входять 6 додатків, які є невід’ємною його частиною, і подаються до контролюючого органу у складі такого Розрахунку.

Заповнення показників у Розрахунку та додатках здійснюється з розбивкою по місяцях звітного кварталу.

Всі реквізити Розрахунку та додатків є обов’язковими для заповнення.

Останній день подання Розрахунку за 1 квартал 2021 року для платників податків – 11 травня 2021 року.

Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням

https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/460076.html

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України   https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Михайло Тітарчук: За результатами розгляду судових справ надходження до бюджету зросли в 4,2 раза

Минулий рік став вирішальним для введення нових підходів та практик в Державній податковій службі України. Про це повідомив заступник Голови ДПС Михайло Тітарчук у статті на «Ліга.Блоги».

За його словами, трансформація ДПС вже продемонструвала перші результати, зокрема, щодо управління податковим боргом, супроводу ДПС в судах, роботи з адміністративними оскарженнями.

Так, значно зросла добровільна сплата податкових боргів без застосування примусових методів стягнення. Крім того, частково борг зменшився завдяки ухваленню Верховною Радою відповідного Закону, що передбачив внесення змін до Податкового кодексу. Це дозволило списати податковий борг всім платникам, в яких його сукупна сума не перевищувала 3060 грн.

Механізм списання податкового боргу дозволив податковій автоматично відсіяти “дрібних” боржників. І відповідно зосередитись на більших.

«Вже є й перші результати цієї сфокусованості - наприклад, зовсім нещодавно ДПС супроводжувала в суді справу ПАТ «Дніпроолія», яке через укладення договорів купівлі-продажу на 1,1 млрд гривень намагалось ухилитись від сплати своїх податкових боргів. Втім, договори визнані недійсними. А підприємство буде змушене сплатити борги», - зазначив Михайло Тітарчук.

Заступник Голови ДПС також підкреслив, що зміна підходів дозволила суттєво збільшити надходження до бюджету за результатами розгляду судових справ - сума зросла в 4,2 раза в 2020 році порівняно з 2019 роком.

Крім того, зросла і кількість ухвалених судами рішень на користь ДПС. Що свідчить про більш фундаментальне ставлення податкової до тих спірних справ, які потрапляють на розгляд до судів.

«Ключовий фактор, який вплинув на поліпшення динаміки розгляду судових справ - кропітка нормотворча та методологічна робота податкової служби для усунення розмиття тлумачень норм. Це підтверджує й зменшення звернень до ДПС зі скаргами на рішення та вимоги контролюючих органів. Скарг на податкові повідомлення-рішення, як і самих повідомлень рішень в 2020 році стало менше на 32% та 30,7% відповідно», - повідомив Михайло Тітарчук.


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Про розмір єдиного внеску, який застосовує юрособа при виплаті працівнику – особі з інвалідністю винагороди за цивільно-правовим договором

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22 відсотків до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

Норми встановлені частиною 5 ст. 8 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Відповідно до частини 13 ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, у яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41 відсотка визначеної п. 1 частини 1 ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю.

Згідно з п.п. 5 п. 2 розділу ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами та доповненнями, для підприємств, установ і організацій, у яких працюють особи з інвалідністю, єдиний внесок встановлюється відповідно до Закону № 2464 у розмірі 8,41 відсотка суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами та доповненнями, суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами для працюючих осіб з інвалідністю.

Отже, юридична особа при виплаті працівнику – особі з інвалідністю винагороди за цивільно-правовим договором застосовує ставку єдиного внеску у розмірі 22 відсотки.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Декларування 2021: Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків можливо отримати в режимі онлайн

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що продовжується деклараційна кампанія 2021.

У рамках кампанії декларування доходів громадян та е-декларування особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, фізична особа – платник податків може отримати Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, скориставшись Електронним кабінетом (http://cabinet.tax.gov.ua).

Меню «Запит про суми виплачених доходів» режиму «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету надає можливість користувачу після проходження електронної ідентифікації сформувати, підписати та надіслати Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді (далі – Запит).

Запит заповнюється автоматично відповідно до реєстраційних даних платника податків.

Відповідь на запит (Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді) можна переглянути в меню «Вхідні документи» режиму «Вхідні/вихідні документи» або в меню «Запит про суми виплачених доходів» режиму «ЕК для громадян».

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

ДПС: за усіма фактами корупції приймаються рішення щодо доцільності перебування на посадах як самих фігурантів, так і їх керівників

Одним із головних принципів роботи Державної податкової служби є нульова толерантність до корупції.

Вживається низка заходів, спрямованих на упередження проявів корупції та викриття недобросовісних працівників. На жаль, не зважаючи на посилену роботу в органах ДПС, фіксуються випадки протиправних дій з боку працівників податкової служби.

Так, протягом останнього місяця правоохоронцями були затримані під час отримання неправомірної вигоди кілька співробітників Головних управлінь ДПС у Волинській, Київській, Рівненській та Тернопільській областей.

Керівництво ДПС оперативно відреагувало на ці факти.

На сьогодні для з’ясування причин та умов, що призвели до вчинення корупційних правопорушень, за вказаними фактами в центральному апараті ДПС та її територіальних органах проводяться перевірки.

За їх результатами будуть прийняті рішення щодо доцільності перебування працівників – фігурантів справ та їх безпосередніх керівників на посадах в органах ДПС, буде надано принципову оцінку діяльності керівників Головних управлінь територіальних органів ДПС.

Загалом лише за січень – лютий 2021 року уповноваженими підрозділами ДПС розглянуто 264 звернення громадян, юридичних та фізичних осіб щодо причетності працівників органів податкової служби до вчинення порушень вимог чинного законодавства, у тому числі антикорупційного. Проведено 161 перевірочний захід (перевірки, дисциплінарні провадження, службові розслідування). За їх результатами притягнуто до дисциплінарної відповідальності 23 співробітники. Також 33 матеріали направлено до спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції або відповідних правоохоронних органів для прийняття рішення щодо складання адміністративних матеріалів чи відкриття кримінальних проваджень.

Уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції та правоохоронними органами за результатами розгляду спеціально направлених матеріалів розпочато 3 кримінальних провадження.

Керівництво Державної податкової служби України і надалі безкомпромісно реагуватиме на подібні випадки для очищення лав служби, запобігання, виявлення та припинення проявів корупції, поновлення законних прав та інтересів фізичних і юридичних осіб та усунення наслідків корупційних діянь.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»


Олексій Любченко: Необхідно гармонізувати системи оподаткування фінансового сектору та пасивних доходів фізичних осіб

Встановленню більш справедливої системи оподаткування в Україні сприятиме гармонізація систем оподаткування інструментів фінансового сектору та пасивних доходів фізичних осіб. Про це Голова ДПС Олексій Любченко розповів у своїй статті, розміщеній у виданні «Дзеркало тижня».

На його думку, левова частка доходів найзаможніших домогосподарств забезпечується за рахунок пасивних доходів, у тому числі завдяки володінню ними корпоративними правами та грошовими коштами через інвестиційні фонди. Це суттєво знижує ефективну ставку податку для таких фізичних осіб.

«Це створює можливості для оптимізації оподаткування, у тому числі з використанням інститутів спільного інвестування, а також порушує принцип справедливого оподаткування для всіх учасників фінансового сектору та фінансових інструментів. З огляду на це необхідно привести ставки податку на доходи фізичних осіб, отримані за рахунок дивідендів або операцій з цінними паперами (у тому числі з сертифікатами інвестиційних фондів), до рівня стандартної ставки податку на доходи фізичних осіб», – впевнений Олексій Любченко.

За його словами, це дозволить відновити здорові пропорції оподаткування доходів і заощаджень фізичних осіб та знизити нерівність в оподаткуванні, внаслідок якої бідніші верстви населення сплачують більше податків (відносно свого рівня доходу), ніж багаті верстви.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Олексій Любченко: Успішність реформування податкової системи залежить від довіри та взаємодії між платниками та державою

Успішність заходів з реформування податкової системи та ефективного подолання податкових схем залежить не стільки від екстенсивних зусиль з підвищення податкового контролю, скільки від побудови надійної моделі взаємодії між платниками податків і державою, яка користуватиметься довірою обох сторін податкових взаємовідносин. Таку думку висловив Голова ДПС Олексій Любченко у статті, розміщеній у виданні «Дзеркало тижня».

За його словами, для реалізації цих кроків необхідно забезпечити дотримання державою кількох ключових принципів у сфері оподаткування. Такими принципами мають бути: справедливість – рівність усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації, прозорість – обмін інформацією між податковими агентами та податковими органами; увага до суті операцій, а не до їх форми, зручність у взаємодії з податковими органами – сплачувати податки чесно має бути вигідно, податкова служба забезпечує якісний сервіс платникам податків.

«Втілення в життя цих принципів, як на мене, створить органічні умови для вирішення проблематики податкового регулювання в Україні та забезпечить додержання економічними суб’єктами вимог законодавства при сплаті податків», – підкреслив Олексій Любченко.

На його думку, на практиці реалізація вищезгаданих принципів має передбачати ті кроки, які впроваджуватимуть найкращий міжнародний досвід з реформування та удосконалення податкової системи.


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Михайло Тітарчук: За результатами розгляду судових справ надходження до бюджету зросли в 4,2 раза

Минулий рік став вирішальним для введення нових підходів та практик в Державній податковій службі України. Про це повідомив заступник Голови ДПС Михайло Тітарчук у статті на «Ліга.Блоги».

За його словами, трансформація ДПС вже продемонструвала перші результати, зокрема, щодо управління податковим боргом, супроводу ДПС в судах, роботи з адміністративними оскарженнями.

Так, значно зросла добровільна сплата податкових боргів без застосування примусових методів стягнення. Крім того, частково борг зменшився завдяки ухваленню Верховною Радою відповідного Закону, що передбачив внесення змін до Податкового кодексу. Це дозволило списати податковий борг всім платникам, в яких його сукупна сума не перевищувала 3060 грн.

Механізм списання податкового боргу дозволив податковій автоматично відсіяти “дрібних” боржників. І відповідно зосередитись на більших.

«Вже є й перші результати цієї сфокусованості - наприклад, зовсім нещодавно ДПС супроводжувала в суді справу ПАТ «Дніпроолія», яке через укладення договорів купівлі-продажу на 1,1 млрд гривень намагалось ухилитись від сплати своїх податкових боргів. Втім, договори визнані недійсними. А підприємство буде змушене сплатити борги», - зазначив Михайло Тітарчук.

Заступник Голови ДПС також підкреслив, що зміна підходів дозволила суттєво збільшити надходження до бюджету за результатами розгляду судових справ - сума зросла в 4,2 раза в 2020 році порівняно з 2019 роком.

Крім того, зросла і кількість ухвалених судами рішень на користь ДПС. Що свідчить про більш фундаментальне ставлення податкової до тих спірних справ, які потрапляють на розгляд до судів.

«Ключовий фактор, який вплинув на поліпшення динаміки розгляду судових справ - кропітка нормотворча та методологічна робота податкової служби для усунення розмиття тлумачень норм. Це підтверджує й зменшення звернень до ДПС зі скаргами на рішення та вимоги контролюючих органів. Скарг на податкові повідомлення-рішення, як і самих повідомлень рішень в 2020 році стало менше на 32% та 30,7% відповідно», - повідомив Михайло Тітарчук.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux