ГУ Держпраці у Дніпропетровській області інформує
опубліковано 04 червня 2020 року о 12:52

Питання: Чи можна звільнити працівника за власним бажання під час лікарняного?

Відповідь. 

Так. Звільнення працівника за його бажанням під час тимчасової непрацездатності не заборонено законодавством про працю. Статтею 40 КЗпПУ заборонено в період лікарняного звільнення з ініціативи роботодавця.

З цієї вимоги є винятки. По-перше можливе звільнення за пунктом 5 статті 40 КЗпПУ, який передбачає звільнення у випадку нез'явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і родах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

По-друге це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.

Окрім цього звільнення з ініціативи роботодавця заборонено також у період перебування працівника у відпустці.


Питання: Чи є різниця між звільненням за власним бажанням і звільненням за згодою сторін?

Відповідь. 

Так, при звільненні за власним бажанням згода роботодавця не потрібна. Працівник повідомляє роботодавця про звільнення за два тижні письмово (пише заяву) і роботодавець зобов’язаний звільнити працівника у обумовлені у заяві строки згідно з вимогами ч.1 ст.38 КЗпПУ. При припиненні трудового договору за угодою сторін відповідно до  п.1 ст.36 КЗпПУ необхідна згода і працівника і роботодавця, також вони домовляються про дату припинення трудового договору.

Роботодавцю слід пам’ятати, що записи про причини звільнення у трудовій книжці повинні провадитись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону. Наприклад: "Звільнений  в  зв'язку  з  прогулом  без поважних причин, п.4 ст.40 КЗпП України";   "Звільнений   за   власним бажанням" у зв'язку з зарахування у вищий навчальний заклад, ст.38 КЗпП України".


Питання: Чи має право роботодавець відмовити працівнику у звільненні за власним бажанням?

Відповідь. 

Ні, відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується, використання примусової праці забороняється. Таким чином, роботодавець зобов’язаний звільнити працівника у випадку отримання заяви про звільнення.

Працівникам слід пам’ятати, що про наступне звільнення їм необхідно письмово повідомляти роботодавця за два тижні. Якщо заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням обґрунтована неможливістю продовжувати роботу (так звана поважна причина) –  роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Статтею 38 КЗпПУ визначенні наступні «поважні причини»: переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом. При цьому наведений перелік не є виключним, тобто законодавець допускає наявність й інших поважних причин.

Роботодавцю слід пам’ятати, що записи про причини звільнення у трудовій книжці повинні провадитись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону. При розірванні  трудового  договору з ініціативи працівника з причин,  за яких законодавство пов'язує  надання  певних  пільг  і переваг,  запис  про  звільнення  вноситься  до трудової книжки із зазначенням  цих  причин.  Наприклад,   "Звільнений   за   власним бажанням" у зв'язку з зарахування у вищий навчальний заклад, ст.38 КЗпП України".


Відділ з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Павлоградському регіоні ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Дніпропетровська область, м. Павлоград, вул. Соборна, 76, каб. 19

консультації надаються за телефоном 050-987-21-84

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux