Послуга патронату як альтернатива родині
опубліковано 17 березня 2021 року о 12:27

         На сьогодні першочерговим завданням діяльності сектору у справах дітей виконавчого комітету Покровської селищної ради щодо захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є створення умов для збереження сім’ї для дитини. Однією із форм вирішення цієї проблеми є створення патронатних сімей. Патронат над дитиною (сімейний патронат) – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин (насильство, бездоглядність, загроза життю і здоров’ю, проблеми з житлом, хвороба батьків або їх ув’язнення тощо). Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. У патронатні сім’ї можуть влаштовуватися:

- новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інщі родичі;

- підкинуті, знайдені діти;

- безпритульні діти;

- діти з сімей, у яких існує загроза їх життю та здоров’ю;

  -  діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

- діти, батьки (або особи, що їх заміняють) яких померли, безвісно відсутні;

- діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО;

- інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

           Патронатним вихователем не  можуть бути особи:

- визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;

- позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;

- колишні усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним, опіка, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з їх вини;

- які перебувають на обліку або на лікуванні в психоневрологічному чи наркологічному диспансерах;

- які зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

- які не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);

- які страждають від хвороб, перелік яких затверджений Міністерством охорони здоров’я;

- засуджені за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324 і 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів; 

- іноземці, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;

- особи без громадянства;

- які за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду;

- інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

        Термін перебування під патронатом визначається потребами дитини, але не має перевищувати 3 місяці. В окремих випадках термін може бути подовжений, але не більше ніж до 6 – ти місяців.

        Фінансування послуги з патронату. За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує:

  • грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з грудня 2020 року 2270,00 грн х 5 = 11350,00 грн);
  • соціальна допомога на утримання дитини в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на місяць (з грудня 2020 року діти віком до 6-ти років 1921,00 х 2,5 = 4802,5грн; діти віком від 6 до 18 років 2395,00 х 2,5 = 5987,5 грн).

        Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину. При влаштуванні 2-х і більше дітей до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%.

     Найпрекраснішою миттю життя є дитинство. І воно повинно пройти в родині. Не залишаймося байдужими. Адже зігрівши чиєсь серце ви станете тим промінчиком, який грітиме вас самих. 

       Детальну інформацію про послугу патронату можна отримати у секторі у справах дітей виконавчого комітету Покровської територіальної громади (смт Покровське, вул. Центральна, 20; тел. 0662725381 або 0961092127).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux