Як в Україні відбувається процес визнання недієздатності фізичної особи?
опубліковано 12 серпня 2019 року о 15:47

Так з 15 грудня 2017 року, з набранням чинності нової редакції Цивільного процесуального кодексу України, змінилася процедура визнання фізичної особи недієздатною.

Заява про визнання особи недієздатною подається до суду за місцем її проживання, або за місцем знаходження психіатричного закладу, якщо особа перебуває на лікуванні.

Таку заяву мають право подавати:

  1. близькі родичі
  2. члени сім’ї;
  3. орган опіки та піклування;
  4. психіатричний заклад.

Згідно зі статтею 39 Цивільного Кодексу, фізична особа може бути визнана недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

А тому в позовній заяві про визнання особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Наприклад доказами такого психічного стану можуть бути довідка про стан здоров’я чи виписка з історії хвороби, в разі наявності таких документів.

Для встановлення психічного стану фізичної особи суд призначає судово-психіатричну експертизу.

Розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом за участі:

  1. заявника;
  2. представника органу опіки та піклування;
  3. особи щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною.Суд вирішує питання про виклик особи щодо якої слухається справа з урахуванням стану її здоров’я.

Суд також може призначити експертизу, щоб визначити фактичну можливість особи взяти участь в судовому засіданні та надати особисто свої пояснення по справі.

Крім того, суд може прийняти ухвалу про участь особи на засіданні в режимі відеоконференції з психіатричного закладу в якому вона перебуває.

Фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду. Строк дії такого рішення визначається судом, але не може перевищувати 2 роки.

За заявою опікуна, членів сім’ї, органу опіки та піклування або самої особи визнаної недієздатною суд може скасувати рішення щодо недієздатності в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану. Такий стан обов’язково повинен бути підтверджений висновком судово-психіатричної експертизи.

Суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім’ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п’ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного ч. 7 ст. 300 Цивільного процесуального кодексу України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Суд зобов’язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 Цивільного процесуального кодексу України.


Для отримання безоплатної правової допомоги з питань будь-якої галузі права можете звертатися до Покровського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: 

смт. Покровське, вул. Центральна, 30-А, 2-ий поверх. 

Графік роботи: з пн. по чт. – 08:00-17:00, пт. – 08:00-15:45. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux