Інформація КНП «Покровська лікарня» про зміни, які відбулися в структурі та фінансуванні підприємства протягом 2020 року.
опубліковано 23 лютого 2021 року о 13:49

Інформація КНП «Покровська лікарня» про зміни, які відбулися в структурі та фінансуванні підприємства протягом 2020 року.

Адміністрація комунального некомерційного підприємства «Покровська лікарня» Покровської селищної ради Дніпропетровської області», далі КНП «Покровська лікарня» повідомляє про зміни, які відбулися в структурі та фінансуванні підприємства протягом 2020 року .

До трансформації системи охорони здоров’я фінансування лікарні здійснювалося за рахунок коштів медичної субвенції, додаткової дотації з державного бюджету, коштів місцевого самоврядування. Витрати на утримання лікарні покривалися за рахунок цих коштів, яких було достатньо для виплати заробітної плати медичним працівникам та на закупівлю витратних матеріалів та обладнання.

З 1 квітня 2020 року на державному рівні відбулися зміни у фінансуванні вторинної ланки, до якої відноситься і КНП «Покровська лікарня».  Запрацювала Програма медичних гарантій - перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту. Заклади охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, розпочали роботу за договорами з Національною службою здоров'я України (далі НСЗУ) і стали отримувати кошти відповідно до укладених договорів. З НСЗУ нашим підприємством укладено договір на 9 пакетів медичних послуг. Кошти, які надходять від НСЗУ, розподіляються на виплату заробітної плати працівникам, закупівлю необхідних лікарських засобів для безперебійної роботи лікарні.

Для зменшення опалювальної площі, економії сплати за спожиті енергоносії та зручності пацієнтів по підприємству видано наказ від 30.09.2020 року № 152 «Щодо перепрофілювання терапевтичного та неврологічного відділень у об’єднане терапевтично-неврологічне відділення».

Відповідно до наказу будівлю неврологічного відділення «законсервовано». Послуги по наданню медичних послуг населенню з неврологічними проблемами перенесено до головного корпусу лікарні. Тепер пацієнти мають змогу проходити лікування по терапевтичному або ж неврологічному профілю в одному відділенні. Для надання допомоги таким хворим у об’єднаному терапевтично-неврологічному відділенні функціонує 15 ліжок терапевтичного профілю та 15 ліжок неврологічного профілю.

          У зв’язку з вимогами, які передбачені Національною службою здоров'я України та об’явлені на сайті НСЗУ в проєкті специфікацій та умов закупівлі за програмою медичних гарантій на 2021 рік для укладення договору за наступним напрямком: медична допомога при пологах, однією з необхідних вимог до спеціалізації та кількості фахівців є наявність на підприємстві лікарів-анестезіологів – щонайменше 4 особи, які працюють за основним місцем роботи в цьому закладі (в нашій лікарні з січня 2021 року працює 2 лікаря-анестезіолога).

          Тому по підприємству видано наказ від 30.10.2020р. №161 «Про скорочення чисельності працівників, скорочення структурного акушерсько-гінекологічного підрозділу та ургентної стоматології».

Згідно з вищезазначеним з 01 січня  2021 року припинило функціонувати акушерсько-гінекологічне відділення  КНП «Покровська лікарня».

          Щодо припинення функціонування стоматологічного відділення повідомляємо, що на сайті НСЗУ в оприлюдненому проєкті специфікацій та умов закупівлі послуг за програмою медичних гарантій на 2021 рік виділено окремим пакетом медичні послуги за напрямом СТОМАТОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ДОРОСЛИМ ТА ДІТЯМ, однак в умовах закупівлі послуг зазначена обов’язкова наявність дороговартісного обладнання за місцем надання послуг, а саме рентгенівського апарату та/або пересувного рентгенівського апарату (в лікарні відсутній, на придбання необхідно близько 200 000 грн.). Незважаючи на нерентабельність надання стоматологічної допомоги в лікарні для забезпечення потреб ургентної стоматологічної допомоги (в невідкладних випадках) залишено посаду лікаря стоматолога-хірурга.

В зв’язку зі змінами у фінансуванні та незабезпеченості по виплаті заробітної плати підприємство змушене скорочувати штатні одиниці, в тому числі й лікарів-стоматологів.

Основна частина фінансування нашій лікарні надходить відповідно до договору з НСЗУ – ці кошти розподілені на виплату заробітної плати, забезпечення харчування пацієнтів та закупівлю частки медикаментів. Для успішного функціонування лікарні, а саме закупівлі необхідних ліків, засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих засобів, оновлення застарілого медичного обладнання необхідні додаткові кошти. Тому керівництво лікарні звернулось до Покровської селищної ради, як власника підприємства, з проханням розмістити на сайті оголошення про оренду вільних приміщень клініко-діагностичного центу.

В майбутньому, завдяки коштам, отриманим від орендної сплати ми матимемо змогу покращувати якість надання медичних послуг і тим самим залучати більше пацієнтів саме до нашої лікарні.

КНП «Покровська лікарня» сподівається на тісну і плідну взаємодію з сільськими радами району. Завдяки затвердженню та впровадженню Програми розвитку, підтримки медичної галузі та охорони здоров’я на 2021 рік, з метою покращення якості медичної допомоги населенню району буде визначено перспективи розвитку лікарні.

На сьогодні наше підприємство змушене виживати й очікувати на необхідні зміни на законодавчому рівні в збільшенні частки фінансування та перегляді тарифів з оплати цих послуг Національною службою здоров'я України, на поліпшенні стану самої системи охорони здоров'я й медичних працівників, які на цей час знаходяться в досить скрутному становищі. Маємо надію на розвиток медичної галузі, діяльність якої базується на економічних, ринкових принципах сучасного менеджменту та маркетингу, що буде відповідати соціально-економічним і політичним змінам, які сталися протягом останнього часу в Україні і тривають досі.

 


     Головний лікар  КНП «Покровська лікарня»         Володимир КОЛОМОЄЦЬ

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux