ПРО ДОРОГИ ГРОМАДИ «МОВОЮ ЦИФР І ФАКТІВ»
опубліковано 09 вересня 2020 року о 14:24

Питання стану доріг у Покровській ОТГ найбільше турбує та  обговорюється серед мешканців громади. Оскільки деякі мешканці громади переконані, що селищна рада тримає в мішку, чи в сейфі гроші, і не хоче витрачати на ремонт доріг. У цьому дописі постараємося розставити крапки над "і" в питанні доріг, що так гостро стоїть в нашій громаді.

На території громади знаходиться 213 доріг, з них 189 комунальні автомобільні дороги (в межах населених пунктів) загальною протяжністю 216 км, 22  дороги загального користування місцевого значення (між населеними пунктами) протяжність 101 км, проходить 1 дорога державного значення - 21,5 км та 1 дорога територіального значення протяжністю 28,2 км.

Усі дороги загального користування місцевого значення між населеними пунктами з 2017 року перебувають у підпорядкуванні Дніпропетровської  обласної державної адміністрації (ОДА)  на балансі департаменту житлово-комунального господарства та будівництва (розпорядження голови ОДА від 27 грудня 2017 року, № Р-688/0/3-17) Ознайомитись з переліком доріг можна за посиланням: https://adm.dp.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-aktiv-priymannya-peredachi-avtomobilnikh-dorig-zagalnogo-koristuvannya-mistsevogo-znachennya-b0804ea0c2f6ee6ec225820b00567ccd

Саме департамент житлово-комунального господарства та будівництва є балансоутримувачем та  несе відповідальність за ремонт доріг, їх якість, та їх утримання. Також маємо розуміти, що оскільки дані дороги не знаходяться на нашому балансі, ми не можемо бюджетні кошти витрачати не за призначенням. Порушення норм бюджетного законодавства тягне за собою відповідальність.

А зараз про фінансування ???!!!

З кожного придбаного нами літра пального 6 гривень надходить в Дорожній фонд України. Зауважуємо - податки на ремонт доріг, не отримує селищна рада!!! Це важливо знати! Кошти з цього Дорожнього фонду, щорічно розподіляються та надходять до облдержадміністрації, з яких: 60% спрямовується на ремонт доріг державного значення (обласні та міжобласні дороги);

35% - на дороги загального користування місцевого значення (дороги між населеними пунктами, дороги комунальної власності в населених пунктах).

5% - на безпеку руху.

Знаючи, що нам з 2018 року мав би надходити відсоток з 35% Дорожнього фонду, ми за рахунок коштів місцевого бюджету виготовили ПКД та провели експертизу на капітальний ремонт наступних доріг: по вулиці Піщана, Шевченка в смт Покровське, дороги від вул. Зелена с. Андріївка до вул. Пушкіна с. Остапівське, вул. Пушкіна с. Остапівське, провулку Мостовий с.Коломійці та будівництво автомобільної дороги по вул.Лісній с.Олександрівка.

Наразі селищною радою передано права замовника капітального ремонту  3-х  ділянок  доріг по вулиці Садова, Калинова, Харківська в смт Покровське департаменту ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА, в результаті чого вже проведено процедуру тендерних закупівель.

Згідно даних електронної системи публічних закупівель Prozorro саме департаментом ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА у 2019 році проведено тендер на капітальний ремонт дороги  по                  вул. Садова (від вул.Центральна до вул.Чайковського) протяжністю 1,2 км на загальну суму майже 11 млн. грн. (за цінами 2019 року)  Виконавець робіт – ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС».

Ми неодноразово зверталися до органів влади вищого рівня з пропозиціями щодо справедливого розподілу даних коштів, а саме - пропорційно протяжності доріг у громадах. Однак нажаль, до цього часу існує адміністративний розподіл, який залежить виключно від суб’єктивного рішення окремого чиновника, а пропозиції громад щодо першочергового ремонту «критичних» доріг не враховуються. Із загальної протяжності доріг місцевого значення у Покровській ОТГ, яка становить 213 км, 80% (орієнтовно 170 км) потребують капітального ремонту.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: Доходи загального фонду селищного бюджету на 2020 рік складають 129 млн. грн. З них власні доходи загального фонду - 68,6 млн. грн., решта - це надходження з різних рівнів бюджетів, які мають винятково цільове призначення і не можуть бути використані куди нам хочеться!!! Видатки на утримання закладів освіти, культури, спорту складають 88,7% загального фонду бюджету громади.

Станом на 01.08.2020 року ціна 1км. капітального ремонту  асфальтного покриття в Україні орієнтовно становить 13,2 млн. грн, що складає 19,2 % від власних доходів бюджету громади.

Багато в кого виникнуть питання: чи доцільно було проводити, наприклад капітальний ремонт Алеї пам’яті, що на кладовищі по вулиці Дубова, враховуючи незадовільний стан доріг?  Відповідаємо: вартість виконання робіт капітального ремонту даного об’єкту складає 230 тис. грн., а це 17,7 метрів капітального ремонту дороги.

Але не так все погано!

Із загальної кількості комунальних доріг протягом 2015-2020 років за рахунок коштів місцевого бюджету виконано поточний ремонт 57 ділянок  доріг  на загальну суму 6 млн. 311 тис. грн.

Виконано капітальний ремонт наступних ділянок доріг комунальної власності:

2012 рік - вул. Леніна на ділянці дороги від вул. Громова до вул. Карла Маркса на суму 329 тис. 830 грн;

2014 рік – вул. Дубова, сума 566 тис. 548 грн

2015 рік – вул. Кірова від вул. 40 років Жовтня до вул. Куйбишева, сума 1 млн. 19 тис.грн

2016 рік – примикання автомобільної дороги вулиці Дубова до вулиці Падалки 185 тис. 452 грн., капітальний ремонт проїзної частини мосту через р.Вовча 559 тис. 504 грн.

2016-2017 рік – вул. Громова – 1 млн. 400 тис.грн

2017 рік – провулок Глухий в с.Коломійці, 1 млн. 44 тис.грн., вул. Соборна на ділянці від вул. Г.Бондаря до пров.Заливний – 3 млн. 308 тис.грн.

У 2016 році за рахунок коштів місцевого бюджету виконано будівництво та введено в експлуатацію дві дороги: вулицю Власенка та вулицю Вчительська в смт Покровське на загальну суму -  1 млн. 734 тис.грн.

У  2019 році за рахунок коштів обласного бюджету виконано поточний ремонт дороги Покровське-Катеринівка на ділянці від смт Покровське до села Левадне протяжністю 0,6 км. та у  2020 році Коломійці - Вербове протяжністю 14,8 км.

У 2019 році виконано капітальний ремонт доріг загального користування місцевого значення Водяне-Нововодяне протяжністю  3,35 км. та до с. Андріївка протяжністю 3,54 км

У 2020 році розпочато капітальний ремонт дороги Покровське-Катеринівка.  За даними системи електронних закупівель загальна вартість капітального ремонту вказаної ділянки дороги складе 204 млн.270 тис.грн.

Сподіваємось, що в недалекому майбутньому держава повернеться обличчям до проблем ремонту комунальних доріг. І ми не сидимо склавши руки, бо "під лежачий камінь вода не тече". Окрім виготовлених паспортів на комунальні дороги та проектно-кошторисних документацій, ми постійно звертаємось до органів влади різного рівня стосовно включення наших доріг до переліку об’єктів будівництва та капітального ремонту, які фінансуються за рахунок коштів державного та обласного бюджету. Бо щиро впевнені в тому, що кожен хто хоче змін - обов’язково знаходе можливість, а двері завжди відчиняються тим, хто стукає.


 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux