БОТУЛІЗМ - СМЕРТЕЛЬНА НЕБЕЗПЕКА: ЩО ЦЕ ЗА ХВОРОБА І ЯК ЇЇ УНИКНУТИ
опубліковано 23 травня 2025 року о 15:54

Ботулізм – це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. 
Збудник (clostridium botulinum) широко поширений у природі з постійним місцем існування у ґрунті городів, лісів, садів, прибережних смугах, воді річок, озер, водоймищ та утворює спори, що надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Спори разом із ґрунтом потрапляють на овочі, фрукти, гриби, з планктоном і водоростями – у кишечник риб, із кормами та ґрунтом – у кишечник свійських тварин. 
При недбалій кулінарній та термічній обробці сировини і за сприятливих умов, головна з яких – відсутність кисню, спори проростають у паличку, яка виділяє у продукт одну з найсильніших у природі отруту – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає лише 0,3 мкг. На відміну від спор, паличка і токсин чутливі до нагрівання. За температури +80°С паличка гине протягом 20-30 хвилин, а токсин руйнується через 5-25 хвилин, залежно від продукту, за температури 100°С паличка гине протягом 5-10 хвилин, токсин – у перші хвилини. Токсин практично не змінює зовнішнього вигляду, смаку та запаху харчових продуктів, не руйнується в кишково-шлунковому тракті під дією ферментів та алкоголю. Захворювання на ботулізм, як правило, виникає після вживання в їжу харчових продуктів, виготовлених переважно в домашніх умовах, з порушенням технології їх приготування та зберігання. Зокрема, це в’ялена або копчена риба, м’ясні, рибні та грибні консерви, паштети, ковбаси, залиті смальцем. Симптоми захворювання при вживанні їжі, забрудненої токсином, захворювання, зазвичай, виникає через 12-36 годин, але інкубаційний період може бути і від 2 годин до 2-5 днів. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи. У хворих в цей час спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Внаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день, частіше – через 4-8 днів від паралічу серцевого м’яза або дихального центру. Для нейтралізації ботулотоксину хворому вводять специфічну сироватку. 
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання: 
-  в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; 
-  м'ясних та грибних консервів; 
- м’ясних продуктів домашнього виробництва (ковбаси сиров’ялені, в’ялена риба); 
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином; 
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів. 
При консервуванні овочів та фруктів потрібно використовувати лише доброякісні, свіжі, без ознак гнилі, ретельно вимиті плоди, дотримуючись рецептур та технології їх приготування, викладених у посібниках із домашнього консервування. 
Ретельна термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема м’ясних тушонок, ковбас, залитих смальцем тощо - головне не тільки у профілактиці ботулізму, а й інших мікробних отруєнь. 
Не слід взагалі виготовляти в’ялену, копчену рибу та сиров'ялені ковбаси в домашніх умовах! Ні в якому разі не можна купувати будь-де в’ялену та копчену рибу, м’ясні, рибні, грибні та інші консерви невідомого походження, на «стихійних» ринках, інших місцях неузаконеної торгівлі. 
За перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися за медичною допомогою!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux