До Уваги населення!
Будьте надзвичайно обережні, є загроза захворювання на БОТУЛІЗМ при вживанні наступних продуктів:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консервів;
- м’ясних продуктів домашнього виробництва (ковбаси сиров’ялені, в’ялена риба);
- продуктів, які зберігали та/або транспортували неналежним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Не займайтесь виготовленням сиров’ялених м’ясних виробів та в’яленої риби.
Не зволікайте! За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!
Симптоми ботулізму
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп)
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.