Шановні суб’єкти господарювання та роботодавці!
опубліковано 27 вересня 2019 року о 12:01

Зверніть увагу на питання легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення

Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці і становить 4173 грн. на 2019 рік. Згідно з Законом України “Про оплату праці” роботодавець не має права встановлювати розмір оплати за виконану місячну норму праці меншим за цей показник. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на усій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання.

На жаль, за теперішньої ситуації в країні, коли на ринку праці відчутний дефіцит вільних робочих місць, громадяни часто погоджуються на будь-яку пропозицію роботи, зокрема і нелегальної. Підприємства платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну. Це «вигідно» роботодавцю і працівник, ніби не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Проте, ні керівники підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути.

Тому, хочемо привернути увагу роботодавців та найманих працівників на питання легалізації праці як запоруки гідного життя. Адже працівники, які погоджуються отримувати заробітну плату в «конвертах», стають заручниками самих себе, бо позбавляють себе соціальних виплат та гарантій. Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання тіньових зарплат, майбутні мами, оскільки розмір допомоги з вагітності і пологів безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати. До того ж  роботодавці мають пам’ятати, що використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке доведеться нести відповідальність:

Крім того, для суспільства використання прихованих трудових відносин призводить до ненаповнення фондів соціального страхування та зменшення надходжень до місцевого бюджету, звідки беруться кошти для оплати праці  вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери та на реалізацію програми соціально-економічного розвитку Покровської ОТГ.

Звісно, кожен сам вирішує – чи жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути захищеним соціально. Але хочеться ще раз звернути увагу на те, що лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права!

Виконавчий комітет Покровської селищної ради

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux